Παρασκευή, 7 Απριλίου 2017

Το Πάσχα των παραμυθιών

Μια φορά κι έναν καιρό, το μολυβένιο στρατιωτάκι συναντήθηκε με την Τοσοδούλα για να ετοιμάσουν το Πασχαλινό τραπέζι. Όμως ο βάτραχος που ήταν ζηλιάρης, ζήλευε που η Τοσοδούλα έκανε πιο πολύ παρέα με το μολυβένιο στρατιωτάκι, γι'αυτό αποφάσισε να τους χαλάσει το Πασχαλινό τραπέζι, που θα έφτιαχναν για το Πάσχα.
Λοιπόν, τότε ανέβηκε πάνω στο τραπέζι και τα γκρέμισε όλα και μετά έφυγε. Ύστερα από λίγο πήγε και η Τοσοδούλα στο σπίτι και τι να δει! Όλα αυτά που είχαν φτιάξει με το μολυβένιο στρατιωτάκι είχαν πέσει κάτω και είχαν σπάσει. Τότε η Τοσοδούλα στεναχωρήθηκε πολύ και έκλαιγε. Όταν είδε το χελιδόνι να κλαίει η Τοσοδούλα τη ρώτησε :Πασχαλινοί εθελοντές του βυθού


Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ένα κοριτσάκι πολύ φτωχό που το     φώναζαν κοριτσάκι με τα σπίρτα. Αυτό το κοριτσάκι είχε φτιάξει     την λαμπάδα της για το Πάσχα. Μπήκε στη θάλασσα για να της       πει τη γνώμη της η Άριελ. Όμως η Άριελ είπε στο κοριτσάκι ότι       δεν της άρεσε η λαμπάδα της και αποφάσισαν να φτιάξουν μία καινούρια λαμπάδα με υλικά της θάλασσας.
Ζήτησαν αυγά από την φάλαινα, από το χταπόδι μελάνι και για κορδέλες φύκια. Όταν πήραν τα υλικά από τη θάλασσα ανέβηκαν σε έναν βράχο και άρχισαν να φτιάχνουν λαμπάδες,
για να τις μοιράσουν στον κόσμο για το Πάσχα.

Το Πάσχα του Άντερσεν

Το μολυβένιο στρατιωτάκι μπήκε κρυφά στην κουζίνα της Τοσοδούλας για να βάψει τα αυγά. Ήταν βράδυ και η Τοσοδούλα ξύπνησε. Η Τοσοδούλα τον είδε και αμέσως πήγε να τον βοηθήσει.Αυτή έφτιαξε λαμπάδες και το στρατιωτάκι έβαφε τα αυγά. Ήταν όμως, μια μέρα πριν το Πάσχα. Κουράστηκαν να φτιάχνουν  και έπεσαν για  ύπνο.Μόλις ξύπνησαν  είχαν έτοιμα τα αβγά .

Χριστουγεννιάτικο Πάσχα


Το Μολυβένιο στρατιωτάκι έφτιαχνε τη λαμπάδα του αλλά εμφανίστηκε η βασίλισσα του χιονιού και τον πάγωσε, επειδή ήθελε μόνο χιόνι.Έπειτα εμφανίστηκε το κοριτσάκι με τα σπίρτα μαζί με τις νεράιδες που ξεπάγωσαν το στρατιωτάκι.Η βασίλισσα του χιονιού εξήγησε στο στρατιωτάκι ότι ήθελε να φτιάξει αυγά και να διακοσμήσει  με χιόνι όλη την Ελλάδα. Το στρατιωτάκι συμφώνησε με τη βασίλισσα  ότι θα κάνει όλα αυτά."Mετά θα κάνεις τον Χειμώνα Πάσχα,  εντάξει;" είπε στη  βασίλισσα του χιονιού  και έτσι πέρασαν τα  καλύτερα  Χριστούγεννα και Πάσχα ταυτόχρονα!
Από τους/τις: Βαίλης, Ιωάννης, Γιάννης, Αντρέας, Νάσος, Βασιλική, Μαρία, Λευτέρης

Το παραμύθι έγραψαν τα παιδιά στο πλαίσιο του Πασχαλινού εργαστηρίου του Άντερσεν.

Η περιπέτεια της ΤοσοδούλαςΜια φορά και έναν καιρό ήταν η Τοσοδούλα. Η  Τοσοδούλα πήγε στην θάλασσα και συνάντησε την Άριελ που της έδωσε ένα μαγικό κοχύλι. Μετά βρήκε μερικές παπαρούνες και έβαψε τα αυγά.

Ένα χταπόδι που ήταν στη θάλασσα της πήρε τις παπαρούνες και το μαγικό κοχύλι μέσα στο βυθό. Η Άριελ πήγε στο βυθό για να βρει το χταπόδι και να πάρει τα πράγματα που τους έκλεψε. Βρήκε το χταπόδι αλλά την είδε και της έστησε παγίδα. Πιάστηκε στην παγίδα και η Άριελ είδε την Τοσοδούλα που την έκλεψε το χταπόδι. Η Άριελ ελευθέρωσε την Τοσοδούλα και πήραν πίσω τα πράγματά τους.


Ένα πάρτι στο παλάτι του βασιλιά
Η βασίλισσα του  χιονιού   παντρεύτηκε   τον κακό  αυτοκράτορα. Η βασίλισσα  την  ημέρα που  ήρθε  το Πάσχα  αποφάσισε  να  κάνει ένα  πασχαλινό  πάρτι. Ήθελε  να καλέσει όλους  τους κατοίκους  του χωριού. Ο βασιλιάς,  όμως,  θύμωσε  και  γι' αυτό  κάλεσε όλους τους άριστους. 
Την άλλη μέρα όλοι κατέβηκαν  στην πλατεία  για να κάνουν  το  έθιμο  τους. Ο βασιλιάς  δεν  μπορούσε, όμως, να  ακούει μουσική όλη τη νύχτα. Τα παιδιά είδαν φως στο παλάτι και πήγανε  και  εκείνοι  στον χορό,  τότε  ο βασιλιάς είδε τα παιδιά και τα κλείδωσε στον πύργο.

Το πασχαλινό εργαστήρι του Άντερσεν, Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

7/4/2017 
Οι μαθητές της Πρώτης και της Τετάρτης παρουσίασαν στους μαθητές της Δευτέρας τη ζωή και το έργο του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Έπειτα με παντομίμα ( δραματοποίηση )  της Α΄τάξης, οι μαθητές της Δευτέρας προσπαθούσαν να μαντέψουν τους τίτλους των παραμυθιών του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.
Τέλος, όλα τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες. Κάθε ομάδα έγραψε ένα πασχαλινό παραμύθι με τους ήρωες των παραμυθιών.

Μετά από λίγες μέρες τα παιδιά της Δ΄ τάξης πληκτρολόγησαν τα κείμενα και τα δημοσίευσαν στο blog του σχολείου, ενώ η Α΄ τάξη επιμελήθηκε τη βιβλιοδεσία. Τα πρωτότυπα παραμύθια τα χαρίσαμε στη βιβλιοθήκη του σχολείου.