Πέμπτη, 18 Απριλίου 2013

Γνωριμία με τη Λαϊκή μας παράδοσηΟι μαθητές της Β΄ τάξης του σχολείου μας τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο εκπόνησαν το σχέδιο εργασίας «Γνωριμία με την ελληνική λαϊκή παράδοση», το οποίο παρουσίασαν πριν λίγες μέρες στο κοινό.
Το πρόγραμμα: Με αφορμή την ενότητα 13 του βιβλίου της γλώσσας «Μες στο Μουσείο», όπου παρουσιάζεται ένα λαογραφικό μουσείο,  ξεκίνησε με πρωτοβουλία των ίδιων των μαθητών, οι οποίοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον κι ενθουσιασμό, ένα ταξίδι, μία εξερεύνηση στη λαϊκή παράδοση.
Τα παιδιά στη διάρκεια του προγράμματος πραγματοποίησαν  ένα σύνολο στοχευμένων δράσεων. Με την υπεύθυνη εκπαιδευτικό της τάξης, κα Μαγδαληνή Μαμασούκα, επισκέφθηκαν το λαογραφικό μουσείο της πόλης, πήραν συνεντεύξεις από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, μέλη του Γ΄ ΚΑΠΗ, έψαξαν σε βιβλία και στο ίντερνετ, αξιοποίησαν εμπειρίες και βιώματα και ως μικροί ερευνητές – λαογράφοι έγραψαν τη δική τους εκδοχή για το τι είναι λαϊκή παράδοση. Επιπλέον, συγκέντρωσαν αντικείμενα, τα κατηγοριοποίησαν  δημιουργώντας τη δική τους λαογραφική έκθεση, εικονογράφησαν και ηχογράφησαν ένα λαϊκό παραμύθι, έφτιαξαν και παρουσίασαν ένα δικό τους παιχνίδι με παραδοσιακές λέξεις, χόρεψαν και τραγούδησαν παραδοσιακά τραγούδια. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν και μαθητές της Α΄ τάξης, με την  παρουσίαση παραδοσιακών παιχνιδιών.
Η εκδήλωση: Την Παρασκευή 12 Απριλίου έγινε η παρουσίαση του προγράμματος στο χώρο του σχολείο μας. Την εκδήλωση τίμησαν  με την παρουσία τους ο Σχολικός Σύμβουλος της 3ης Εκπαιδευτικής περιφέρειας δρ. Δημήτριος Μητάκος, η Υπεύθυνη πολιτιστικών και Περιβαλλοντικών δράσεων της Διεύθυνσης α/βαθμιας εκπαίδευσης Ευβοίας, κα Θάλεια Καλαμπαλίκη, η πρόεδρος του ΔΟΠΑΧ, κα Τασούλα Μακαρώνα – Ψυχογιού, η υπεύθυνη του Γ΄ΚΑΠΗ, κα Δήμητρα Ηλιάδου, καθώς και εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές του σχολείου.

Φωτογραφίες της εκδήλωσης
Φωτογραφίες από την προετοιμασία