Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Απριλίου 22, 2020

Με λίγα λόγια

Στο ιστολόγιό μας θα βρείτε κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο που αφορούν τις δραστηριότητες του σχολείου μας, τη γειτονιά, την πόλη μας και ό,τι άλλο μας φανεί ενδιαφέρον. Καλή περιήγηση!

Μύθος του Αγίου Γεωργίου (Θρύλος – Λαϊκή Παράδοση)

Εικόνα
Tο όνομα του Αγίου Γεωργίου είναι στενά συνδεδεμένο με την εξόντωση του δράκου . Για τον δράκο αυτόν λέγονται πολλά. Άλλοι αναφέρουν πως ήταν ένα θεριό στα μέρη της Ανατολής και είχε φωλιά κοντά στη μοναδική βρύση μιας μεγάλης πόλης κι εμπόδιζε τον κόσμο να πάρει νερό. Λένε πως ο δράκος αυτός ήτανε στην επαρχία της Αττάλειας στην πόλη της Αλλαγίας, της ανατολής. Βασιλιάς εκεί ήταν ο Σέλβιος, που ήταν ενάντιος με τους Χριστιανούς. 

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΕΘΙΜΟ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΙΔΗΨΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΑ ΦΑΝΑΡΑΚΙΑ-ΑΕΡΟΣΤΑΤΑ ΤΗΣ ΛΑΜΠΡΗΣ

Εικόνα
Στο χωριό Άγιος Αιδηψού, κάθε Κυριακή του Πάσχα, γίνεται αναβίωση σε ένα έθιμο που οι ρίζες του κρατούν από πολύ παλιά. Οι μεγαλύτεροι του χωριού θυμούνται, ότι παλαιότερα κάθε γειτονιά έφτιαχνε το δικό της αερόστατο, που το ελευθέρωνε στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, ενώ παρέες με ενήλικες και παιδιά, κατασκεύαζαν αερόστατα με χρωματιστές κόλλες χαρτιού και αλευρόκολλα. Συνήθως τα παιδιά, έφτιαχναν αερόστατα με 4 κόλλες χαρτί, οι μεγαλύτεροι με 8 και τα πιο μεγάλα ήταν με 24 ή 48 κόλλες. Η κοινότητα έφτιαχνε το δικό της αερόστατο.