Με λίγα λόγια

Στο ιστολόγιό μας θα βρείτε κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο που αφορούν τις δραστηριότητες του σχολείου μας, τη γειτονιά, την πόλη μας και ό,τι άλλο μας φανεί ενδιαφέρον. Καλή περιήγηση!

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ

   

 Άνοιξαν σήμερα μετά από δύο μήνες οι αρχαιολογικοί χώροι  στην Ελλάδα. Διαβάστε το κείμενο της μαθήτριας του Δ1 Μ.Κ. για το αρχαίο θέατρο του Διονύσου στην Ακρόπολη. Το κείμενο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της Εξ΄αποστάσεως διδασκαλίας και έχει σταλεί στο περιοδικό Ανέμη.

 Νότια της Ακρόπολης διαμορφώθηκε για πρώτη φορά το θέατρο του Διονύσου,το πρώτο θέατρο στον κόσμο,όπου ανέβασαν έργα τους ο Αισχύλος,ο Ευριπίδης,ο Σοφοκλής και ο Αριστοφάνης.Ο Περικλής έχτισε στα ανατολικά του θεάτρου ένα μεγάλο ωδείο ενώ πιο δυτικά δημιουργήθηκε το ιερό του Ασκληπιού,το Ασκληπιείον.Οι θεατές κάθονταν στην πλαγιά του λόφου όπου με τον καιρό τοποθετήθηκαν ξύλινες κερκίδες. Στη συνέχεια ο Λυκούργος,άρχοντας της Αθήνας από το 337π.Χ ανακαίνισε εξολοκλήρου το θέατρο επενδύοντάς το με μάρμαρα. Το κοίλο του θεάτρου είχε ένα διάζωμα όπου χώριζε το θέατρο σε δύο μέρη. Το χαμηλότερο και μεγαλύτερο είχε 13κερκίδες,ενώ το ανώτερο,είχε 5 ή  10. Οι μπροστινές θέσεις,οι προεδρίες, ήταν 67 μαρμάρινοι θρόνοι για τους επίσημους. Η συνολική χωρητικότητά του ήταν 16.000 θεατές. Νότια του θεάτρου βρισκόταν το Ιερό του Διονύσου με τον αρχαϊκό ναό.   

Πηγές:Ancient Athens 3D.
φώτο http://www.diazoma.gr/theaters/archaio-theatro-dionysou/  ανακτημένο 18/5/2020

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μια χελώνα στο σπίτι μου!

ΕΝΑΡΞΗ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2023-2024

«αρχή…ΖΩ!» «Παροχή σχολικών ειδών στους μαθητές - μέλη οικογενειών με οικογενειακό εισόδημα κάτω από το όριο φτώχειας, που έχουν εγγραφεί στην Α’ τάξη των Δημοτικών Σχολείων