Τρίτη, 23 Μαΐου 2017

Νοιάζομαι και Δρω 19 Μάη Μonumenta Την Παρασκευή 19 Μάη με τη συνεργασία της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας "Monumenta" κάναμε περιήγηση σε μια γειτονιά της Αθήνας, στην πλατεία Ψυρρή. "Monumenta" σημαίνει μνημεία. Στόχος του οργανισμού αυτού είναι η ανάδειξη και η διατήρηση των μνημείων της Ελλάδας.


         Όταν φτάσαμε εκεί μας υποδέχτηκαν τρεις εθελόντριες του οργανισμού. Αρχικά παρατηρήσαμε την πλατεία Κουμουνδούρου, η οποία ήταν στρογγυλή. Όλα τα κτίρια γύρω από την πλατεία ακολουθούσαν αυτήν την κυκλική πορεία. Έπειτα μάθαμε πώς πήρε το όνομά της η πλατεία του Ψυρρή και ποιοι έμεναν εκεί κάποτε. Στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων, που βρίσκεται παρακάτω, ήταν το σπίτι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

          Στη συνέχεια παρατηρήσαμε όλα τα παλιά κτήρια και τα φωτογραφήσαμε. Χωριστήκαμε σε 2 ομάδες και γίναμε μικροί ερευνητές. Η πρώτη ομάδα ανέλαβε να παρατηρήσει τα νεοκλασικά κτίρια και η δεύτερη τα πιο μοντέρνα. Μάθαμε πότε χτίστηκαν. Η διαδικασία ήταν πολύ διασκεδαστική, γιατί πήραμε πολλές πληροφορίες και μάθαμε νέες λέξεις. Μεγαλύτερη εντύπωση μας έκανε η λέξη "μπαλούστρες". Πρόκειται για κάγκελα των νεοκλασικών κτιρίων, που ήταν φτιαγμένα από πηλό και έμοιαζαν με αγγεία. Άλλη λέξη ήταν η "έρκερ" που αφορούσε στην τεχνοτροπία των πιο σύγχρονων κτιρίων. Παρατηρήσαμε τη φθορά τους στο πέρασμα του χρόνου, καθώς και την ανθρώπινη παρέμβαση.
            Αναφερθήκαμε στην αγορά της Χαλκίδας, που αποτελεί μνημείο ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας. Είναι ένα κτίριο που χρειάζεται άμεσα συντήρηση και φροντίδα. Καταλήξαμε στο ότι η εγκατάλειψη και η ανθρώπινη παρέμβαση ( π.χ γκράφιτι) αλλοίωσαν την αισθητική του. Το μυαλό μας πήγε στο σχολείο μας, καθώς φέτος έγιναν εξωτερικές εργασίες που ενίσχυσαν την ασφάλεια και την αισθητική του.
            Στο τέλος ευχαριστήσαμε τις εθελόντριες και εκείνες μας χάρισαν ένα δικό τους παραμύθι για τον εθελοντισμό και τα μνημεία. Ήταν μία αξέχαστη εμπειρία!
          Στο σχολείο συζητήσαμε για την εμπειρία μας. Όλοι συμφωνήσαμε ότι τα μνημεία τα χρειαζόμαστε! Έχουν αξία γιατί κρύβουν μια "ιστορία". Άρα τα κτίρια έχουν "ζωή". Για να έχει κάποιος ζωή χρειάζεται οξυγόνο. Το σπίτι για να έχει "οξυγόνο" πρέπει να έχει "φροντίδα". Όταν λοιπόν φροντίζουμε τα κτίρια τότε μόνο θα συνεχίσουν να "αναπνέουν".
       Όλοι μαζί αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε αφίσα με το δικό μας σύνθημα: ΤΑ ΚΤΊΡΙΑ ΈΧΟΥΝ ΖΩΉ! ΦΡΟΝΤΊΣΤΕ ΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΎΣΟΥΝ!

  Οι μαθητές της Α΄ και της Δ΄ τάξης