Με λίγα λόγια

Στο ιστολόγιό μας θα βρείτε κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο που αφορούν τις δραστηριότητες του σχολείου μας, τη γειτονιά, την πόλη μας και ό,τι άλλο μας φανεί ενδιαφέρον. Καλή περιήγηση!

Η ιστορία των κόκκινων αυγών

 

H  ιστορία των κόκκινων αυγών

 

Σύμφωνα με την παράδοση  τη Μεγάλη Πέμπτη οι νοικοκυρές σε όλη την Ελλάδα ετοιμάζουν τα τσουρέκια και βάφουν κόκκινα αβγά. Το κόκκινο αβγό συμβολίζει τη γονιμότητα και τη δημιουργία, ενώ σύμφωνα με άλλους συμβολίζει την αναγέννηση του κόσμου . Το κόκκινο μάλιστα χρώμα αποκτά διάφορους συμβολισμούς:  Για κάποιους το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα που έχυσε ο Χριστός όταν σταυρώθηκε, ενώ για άλλους τα αβγά βάφονται κόκκινα ως έκφραση χαράς για το ευτυχισμένο γεγονός της Ανάστασης. Σύμφωνα με μια παράδοση από την Καστοριά, όταν αναστήθηκε ο Χριστός το είπαν σε μια γυναίκα και αυτή δεν το πίστεψε και είπε: " Όταν τα αβγά που κρατώ θα γίνουν κόκκινα τότε θα αναστηθεί και ο Χριστός.”  Και αυτά έγιναν κόκκινα .

Ιδιαίτερη αξία, μάλιστα, είχε για τους κατοίκους της επαρχίας το πρώτο αβγό που θα βαφόταν και το ονόμαζαν ”Αβγό της Παναγίας”. Tο φύλαγαν στο εικονοστάσι για 1 χρόνο, πιστεύοντας πως αυτό το αβγό βοηθάει στο ξεμάτιασμα ή στο να ξορκίσουν το χαλάζι και τις πλημμύρες. Την επόμενη χρονιά το έθαβαν στα χωράφια, για να είναι εύφορα, ή το έβαζαν στο μαντρί των ζώων για να ευλογήσει τη γονιμότητά τους.

Μέρος του εθίμου των πασχαλινών αβγών είναι και το τσούγκρισμα τους πριν την κατανάλωση. Ο καθένας διαλέγει το δικό του αβγό και το τσουγκρίζει με των άλλων μέχρι να αναδειχθεί αυτός που έχει το πιο ισχυρό. Σύμφωνα με την παράδοση το αβγό είναι σύμβολο ζωής και όπως σπάει κατά τη διαδικασία του τσουγκρίσματος, έτσι έσπασε και ο τάφος από τον οποίο βγήκε ο Χριστός.

Δ.Κ

Πηγή :https://www.kontogianniseggs.gr

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μια χελώνα στο σπίτι μου!

ΕΝΑΡΞΗ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2023-2024

«αρχή…ΖΩ!» «Παροχή σχολικών ειδών στους μαθητές - μέλη οικογενειών με οικογενειακό εισόδημα κάτω από το όριο φτώχειας, που έχουν εγγραφεί στην Α’ τάξη των Δημοτικών Σχολείων