Με λίγα λόγια

Στο ιστολόγιό μας θα βρείτε κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο που αφορούν τις δραστηριότητες του σχολείου μας, τη γειτονιά, την πόλη μας και ό,τι άλλο μας φανεί ενδιαφέρον. Καλή περιήγηση!

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΕΘΙΜΟ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΙΔΗΨΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΑ ΦΑΝΑΡΑΚΙΑ-ΑΕΡΟΣΤΑΤΑ ΤΗΣ ΛΑΜΠΡΗΣ


Στο χωριό Άγιος Αιδηψού, κάθε Κυριακή του Πάσχα, γίνεται αναβίωση σε ένα έθιμο που οι ρίζες του κρατούν από πολύ παλιά. Οι μεγαλύτεροι του χωριού θυμούνται, ότι παλαιότερα κάθε γειτονιά έφτιαχνε το δικό της αερόστατο, που το ελευθέρωνε στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, ενώ παρέες με ενήλικες και παιδιά, κατασκεύαζαν αερόστατα με χρωματιστές κόλλες χαρτιού και αλευρόκολλα.
Συνήθως τα παιδιά, έφτιαχναν αερόστατα με 4 κόλλες χαρτί, οι μεγαλύτεροι με 8 και τα πιο μεγάλα ήταν με 24 ή 48 κόλλες. Η κοινότητα έφτιαχνε το δικό της αερόστατο.
 Στην απελευθέρωση των αερόστατων γινόταν ένα είδος διαγωνισμού για το ποιο θα πάει πιο ψηλά. Συνήθως πάνω στα αερόστατα είχαν διακριτικά του χωριού.
Ένα τέτοιο μεγάλο αερόστατο έφτασε κάποτε στο Γαρδίκι (χωριό του Νομού Φθιώτιδας), αφού πέρασε τον Ευβοϊκό κόλπο. Οι κάτοικοι του εκεί χωριού, ενημέρωσαν τους Αγιώτες, ότι το αερόστατό τους έφτασε στο Γαρδίκι, αφού διάβασαν την επιγραφή Άγιος.
Στις μέρες μας, τη Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινά η προετοιμασία των μεγάλων φαναριών-αερόστατων, η οποία γίνεται με απλά υλικά, χαρτί, κόλλα, σύρμα.
Στην κατασκευή παίρνουν μέρος όλες οι ηλικίες, με τον τρόπο αυτό το έθιμο συνεχίζεται από γενιά σε γενιά.
Τα τελευταία χρόνια, τα αερόστατα-φανάρια που κατασκευάζονται, αλλά και παρά πολλά φαναράκια, αφήνονται το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα στον Άγιο, προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα γι’ αυτούς που παίρνουν μέρος, καθώς ο ουρανός γεμίζει από τα ….. δικά τους αστέρια!
Λίλα Κούπριζα
https://offmagazine.gr/deite-ethima-tis-evvoias-pou-anavionontai-akoma/#.XqBwbJlS9PY

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μια χελώνα στο σπίτι μου!

ΕΝΑΡΞΗ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2023-2024

«αρχή…ΖΩ!» «Παροχή σχολικών ειδών στους μαθητές - μέλη οικογενειών με οικογενειακό εισόδημα κάτω από το όριο φτώχειας, που έχουν εγγραφεί στην Α’ τάξη των Δημοτικών Σχολείων