Με λίγα λόγια

Στο ιστολόγιό μας θα βρείτε κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο που αφορούν τις δραστηριότητες του σχολείου μας, τη γειτονιά, την πόλη μας και ό,τι άλλο μας φανεί ενδιαφέρον. Καλή περιήγηση!

Προτάσεις για δημιουργική απασχόληση (θεατρική αγωγή)

"Παίζω κουκλοθέατρο"

Ελάτε να φτιάξουμε απλές φιγούρες από ήρωες ιστοριών και να παίξουμε κουκλοθέατρο στην οικογένειά μας.



Πρώτη πρόταση

Διαβάζω την αγαπημένη μου ιστορία, παραμύθι, μύθο ή βιβλίο ( μπορώ να το ακούσω κι από τον μικρό αναγνώστη ή το bookbook.)

Με τη βοήθεια ενός ενήλικα αναζητώ ζωγραφιές στο διαδίκτυο (ή ακόμη καλύτερα τους ζωγραφίζω μόνος/η μου), που να ταιριάζουν με τους πρωταγωνιστές τής ιστορίας.

Ζωγραφίζω, κόβω το περίγραμμα και κολλάω την εικόνα πάνω σε ένα καλαμάκι. Εναλλακτικά από χαρτονάκι δημιουργώ μια τριγωνική βάση πίσω από τη φιγούρα ή την κολλάω πάνω σε ρολό από χαρτί υγείας.

Στρώνω ένα τραπέζι με ένα μακρύ τραπεζομάντιλο και κρύβομαι πίσω του. Χρησιμοποιώντας την επιφάνεια του τραπεζιού ως "σκηνή" και παίζω το παραμύθι με τις δικές μου φιγούρες, δίνοντας σε καθεμιά διαφορετική φωνή. Το ίδιο, φυσικά, μπορώ να κάνω και στο πάτωμα κι αν δεν θυμάμαι ακριβώς την ιστορία δεν πειράζει! Η φαντασία έχει τον πρώτο λόγο.

Δεύτερη πρόταση
Φτιάχνω, όπως πριν, 12 φιγούρες από ήρωες διάφορων παραμυθιών, κόμιξ ή της Μυθολογίας.

Δίνω σε κάθε φιγούρα έναν αριθμό (πχ. στον Κοντορεβιθούλη το 1, στη Χιονάτη το 3, στον Ηρακλή το 10 και τον Ιάσονα το 12)

Φτιάχνω με απλά υλικά (πλαστελίνη, χαρτόνι, ποτηράκια κλπ) πάνω σε ένα τραπέζι ή στο πάτωμα ένα απλό σκηνικό, όπως μια πόλη, ένα δάσος, μία παραλία. Αν έχω τουβλάκια, playmobil ή lego μπορώ να τα χρησιμοποιήσω.

Ρίχνω ένα ή δύο ζάρια, δυο φορές. Ανάλογα με τον αριθμό που θα έρθει επιλέγω τις φιγούρες μου. Δημιουργώ μια ιστορία στο σκηνικό που έχω επιλέξει να φτιάξω. Τι θα έλεγαν, παραδείγματος χάριν, ο Ηρακλής με τον Κοντορεβιθούλη, αν βρίσκονταν σε μία παραλία;

Αν είμαστε παραπάνω από ένα παιδιά μπορεί με τον ίδιο τρόπο να διαλέξει καθένας μας δυο φιγούρες και να παίξουμε τη δική μας ιστορία.

Όσοι/ες επιλέξετε να κάνετε μια από τις παραπάνω δραστηριότητες, στείλτε τις ιστορίες σας ή, αν επιτρέπουν οι γονείς σας, και φωτογραφίες από τις κατασκευές σας, ώστε να τις βάλουμε στο blog του σχολείου.
e-mail: to10tokalo@gmail.com

Να περνάτε όμορφα με τους δικούς σας ανθρώπους και να προσέχετε. Να θυμάστε πάντα πίσω από τα σύννεφα κρύβεται ο ήλιος και μετά την καταιγίδα βγαίνει το ουράνιο τόξο!

Πολλά πολλά φιλιά
Η δασκάλα σας
Μάγδα Μαμασούκα






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μια χελώνα στο σπίτι μου!

ΕΝΑΡΞΗ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2023-2024

«αρχή…ΖΩ!» «Παροχή σχολικών ειδών στους μαθητές - μέλη οικογενειών με οικογενειακό εισόδημα κάτω από το όριο φτώχειας, που έχουν εγγραφεί στην Α’ τάξη των Δημοτικών Σχολείων