Με λίγα λόγια

Στο ιστολόγιό μας θα βρείτε κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο που αφορούν τις δραστηριότητες του σχολείου μας, τη γειτονιά, την πόλη μας και ό,τι άλλο μας φανεί ενδιαφέρον. Καλή περιήγηση!

Οι χελιδονοφωλιές του 10ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας θα ξαναζωντανέψουν και φέτος

  
  «Το δέκα το καλό», το σχολείο μας, είναι διαφορετικό από τ’ άλλα. Οι μαθητές, οι δάσκαλοι και οι γονείς είναι δεκτικοί στη διαφορετικότητα, με διαπολιτισμική νοοτροπία, με δράσεις εθελοντισμού για τον άνθρωπο και τη φύση.    Η φύση στο σχολείο μας οργιάζει την άνοιξη. Ο βοτανόκηπος  μας μοσχοβολά, τα δέντρα σκιάζουν τα παιχνίδια και τα όνειρα των μαθητών.    Οι χελιδονοφωλιές στα μπαλκόνια, χρόνια τώρα, σφύζουν από ζωή. Τα χελιδόνια μας επιστρέφουν κάθε άνοιξη και τα τιτιβίσματά τους συντροφεύουν τις φωνές των παιδιών και των δασκάλων.









    Όμως, όμως…. Το πρωινό της Πέμπτης 23 Μαΐου 2019, μαθητές και δάσκαλοι ήρθαν αντιμέτωποι, όχι με τις φωνές των πεινασμένων νεοσσών αλλά… με το κρώξιμο των γονέων, που μάταια έψαχναν για τις φωλιές και τους νεοσσούς τους…    Οι φωλιές κατεστραμμένες. Το μόνο που υποδηλώνει την απουσία τους είναι το καφέ χρώμα-ίχνος στους τοίχους του σχολείου.    Τα μικρά πεταμένα στον κήπο νεκρά. Αυτά που ετοιμάζονταν να πετάξουν, τρυπωμένα σε γωνίες προσπαθούσαν να επιβιώσουν κουρνιάζοντας το ένα δίπλα στο άλλο…    Ένα ρίγος διαπέρασε την ψυχή και το σώμα όλων…  Μια καταστροφή αναίτια που απέδειξε πόσο σκληρός μπορεί να γίνει ο άνθρωπος.
    Το σχολείο μας ήταν "καθαρό" πια, για να υποδεχθεί τους ψηφοφόρους των επερχόμενων εκλογών…
   


 Όμως οι μαθητές αποφάσισαν:
·         Ότι οι χελιδονοφωλιές θα ξαναζωντανέψουν. Ήδη τα πουλιά  άρχισαν να τις ξαναχτίζουν.
·         Ότι οι μαθητές θα τοποθετήσουν χαρτόνια κάτω από τις χελιδονοφωλιές και θα φροντίζουν για την καθαριότητα. Τις μέρες που ακολούθησαν εθελοντές μαθητές, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, και με τη συνδρομή των δασκάλων τους άλλαξαν τα χαρτόνια (παλιά χαρτόκουτα που θα κατέληγαν στην ανακύκλωση) και καθάρισαν τον χώρο γύρω από αυτά. Επιπλέον έφτιαξαν πινακίδες με το μήνυμα "Ευχαριστούμε που προσέχετε τις χελιδονοφωλιές" κατά μήκος των διαδρόμων.
·         Ότι στο σχολείο μας θα μεγαλώσουν και άλλες γενιές χελιδονιών. Το τραγούδι τους θα εξακολουθήσει να σμίγει με τα γέλια των παιδιών, οι ασπρόμαυρες φιγούρες τους θα μπερδεύονται με τις πολύχρωμες σιλουέτες των αγοριών και των κοριτσιών.
·         Ότι κάθε άνοιξη θα τα περιμένουμε
·         Ότι η θυσία αυτής της γενιάς χελιδονιών δεν θα πάει χαμένη

Οι μαθητές και οι δάσκαλοι
 του 10ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας 
(πρόγραμμα Νοιάζομαι και Δρω 2018 - 2019)
Χαλκίδα, 28/5/2019


Σχόλια

Ο χρήστης Ματούλα Γιαννίτση-Γραππα είπε…
Συγκίνηση και ικανοποίηση, πλημμυρησε την ψυχή μου!!!
Το σχολειό και οι μαθητές μου, που για είκοσι χρόνια δουλεύουμε μαζί, έχουν καλλιεργήσει τη συνείδηση του ενεργού και ευαισθητου κοινωνικά πολίτη, απο την μικρή ηλικία. Ευελπιστώ σε αυτή τη γενιά, των αυριανων ενηλίκων για μια καλύτερη Ελλάδα ,για έναν καλύτερο κόσμο!!!!
Παιδιά τίποτα δεν πάει χαμενο.!!!! Ένας ένας και όλοι μαζί θα χαράξουμε νέους δρόμους!!!
Σας αγαπώ και σας θαυμάζω!!!
Η κυρία Ματούλα, η εκπαιδευτικός Φυσικής αγωγής και όχι μόνο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μια χελώνα στο σπίτι μου!

ΕΝΑΡΞΗ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2023-2024

«αρχή…ΖΩ!» «Παροχή σχολικών ειδών στους μαθητές - μέλη οικογενειών με οικογενειακό εισόδημα κάτω από το όριο φτώχειας, που έχουν εγγραφεί στην Α’ τάξη των Δημοτικών Σχολείων