Με λίγα λόγια

Στο ιστολόγιό μας θα βρείτε κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο που αφορούν τις δραστηριότητες του σχολείου μας, τη γειτονιά, την πόλη μας και ό,τι άλλο μας φανεί ενδιαφέρον. Καλή περιήγηση!

Η αρχαία αγορά της Χαλκίδας

   Η μακέτα για την αρχαία αγορά της Χαλκίδας ολοκληρώθηκε! Βάλαμε αγάλματα, πυρσούς, ζώα, κάρα με εμπορεύματα κι ανθρώπους. Κατασκευάσαμε τον οικισμό στον λόφο, ένα πλούσιο σπίτι με λουτρό, τα δημόσια λουτρά και τα ψηφιδωτά. Τοποθετήσαμε δίπλα στις πηγές της Αρέθουσας ένα υποθετικό ιερό με την εστία της πόλης, και βάλαμε στα νερά τα ψαράκια με τα χρυσά σκουλαρίκια που αναφέρουν οι αρχαίοι συγγραφείς.


      Σκεφτήκαμε ότι στην αρχαία αγορά θα έπρεπε να υπήρχαν δημόσια κτίρια. Κατασκευάσαμε ένα στρογγυλό, όπως τα έχτιζαν οι Ρωμαίοι. Μπορεί σε αυτό να μαζεύονταν για να συζητήσουν οι Χαλκιδέοι.







Θέλαμε, όμως, και κάτι σαν Βιβλιοθήκη ή Αρχείο, σαν το δικό μας Κριεζώτειο. Κατασκευάσαμε ένα στην άκρη της αγοράς και βάλαμε μέσα ψηφίσματα (δηλαδή αποφάσεις) και θησαυρούς που μπορεί να είχε η πόλη.









       Πιο πολύ μας άρεσε να σχεδιάζουμε τα μαγαζιά: έναν φούρνο, ψαράδικο, κρεοπωλείο, υποδηματοποιείο, αγγειοπλαστείο, υφασματοπωλείο, όλα τα τοποθετήσαμε σε "εμπορικές στοές", όπως μάθαμε ότι ήταν συνήθως τα μαγαζιά στα αρχαία χρόνια.






 Πίσω από τα καταστήματα, εκεί που τώρα βρίσκεται το Πάρκο του Λαού και το Μουσείο Αρέθουσα, υπήρχε το "νεώρειο", ένας χώρος όπου έδεναν τα πλοία για να τα προφυλάξουν από την κακοκαιρία ή για να κάνουν επισκευές.






   


Δεν υπάρχουν για όλα τα κτίρια που κατασκευάσαμε αρχαιολογικά ή ανασκαφικά δεδομένα. Γι' αυτό στο υπόμνημα σημειώσαμε την λέξη υποθετικά σε όσα κτίρια σχεδιάσαμε με μόνο οδηγό την φαντασία μας.

Η μακέτα έγινε όλη από πηλό και ανακυκλώσιμα υλικά. Καπάκια από ποτήρια καφέ, μαρκαδόροι, καλαμάκια, χάρτινες συσκευασίες, σελοφάν, πετρούλες και εφημερίδα χρησιμοποιήθηκαν για να δημιουργηθεί  ο κόσμος μας. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μια χελώνα στο σπίτι μου!

ΕΝΑΡΞΗ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2023-2024

«αρχή…ΖΩ!» «Παροχή σχολικών ειδών στους μαθητές - μέλη οικογενειών με οικογενειακό εισόδημα κάτω από το όριο φτώχειας, που έχουν εγγραφεί στην Α’ τάξη των Δημοτικών Σχολείων