Πέμπτη, 5 Φεβρουαρίου 2015

Ο ζημιάρης ρήτορας

Ο Υάκινθος Μακάο είναι ένας από τους μεγαλύτερους παπαγάλους. Το φτέρωμά του είναι  πολύχρωμο με λαμπρά και εντυπωσιακά χρώματα .Το ράμφος τους είναι γαμψό. Έχουν κοινά πόδια με τέσσερα δάχτυλα από τα οποία τα δύο είναι στραμμένα προς τα εμπρός και τα δύο πίσω. Τα φτερά τους έχουν μεγάλο μάκρος στο άνοιγμα, που τους διευκολύνει στην πτήση και η ουρά τους έχει αρκετό μήκος που μπορεί να φτάσει μέχρι το ένα μετρό.

 Παρουσιάζουν μεγάλη κοινωνικότητα, επειδή η γλώσσα τους είναι χοντρή και σαρκώδης και  τους διευκολύνει στο να αρθρώνουν λέξεις και στο να μαθαίνουν μελωδίες. Ακόμη σημαντικότερο ρόλο παίζουν οι φωνητικές χορδές τους, που είναι παρόμοιες με αυτές του ανθρώπου
Η δυνατότητα που τους δίνει η γλώσσα τους για άρθρωση και τα πολλά και εντυπωσιακά χρώματα που έχει το φτέρωμά τους τούς έχουν κάνει περιζήτητους σε όλους τους λαούς από τη μακρινή αρχαιότητα. Στο Περού, στην Κίνα, στην Ινδία και αλλού τους εξημέρωναν και τους ανάτρεφαν για το φτέρωμά τους και τους χρησιμοποιούσαν για διακοσμητικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς.
Τα σμήνη προκαλούν τεράστιες ζημιές στις καλλιέργειες.          
Παρ.Παπ. - Ν. Αρ.
Στ΄ τάξη 2014-2015

ΠΗΓΗ: http://m5110075.weebly.com