Με λίγα λόγια

Στο ιστολόγιό μας θα βρείτε κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο που αφορούν τις δραστηριότητες του σχολείου μας, τη γειτονιά, την πόλη μας και ό,τι άλλο μας φανεί ενδιαφέρον. Καλή περιήγηση!

Χριστούγεννα: χθες - σήμερα - για πάντα

      Στην αρχή της σχολικής χρονιάς ανατέθηκε στην Πρώτη και τη Δευτέρα τάξη του σχολείου μας η διοργάνωση της εκδήλωσης για τον εορτασμό των Χριστουγέννων. Τότε ήταν και η στιγμή που γεννήθηκε η ιδέα για την εκπόνηση ενός σχεδίου εργασίας με θέμα τα Χριστούγεννα, το οποίο θα παρουσιαζόταν στην εκδήλωση αυτή.
Όταν στις αρχές Νοεμβρίου προτάθηκε το σχέδιο στα παιδιά εκείνα, με ιδιαίτερη χαρά, καθώς τα Χριστούγεννα αποτελούν για πολλούς την αγαπημένη τους γιορτή, έθεσαν ως στόχο να δείξουν σε γονείς και συμμαθητές τι σημαίνει Χριστούγεννα για τους ίδιους και τον τρόπο που έχουμε συνηθίσει να τα γιορτάζουμε. Κυρίως, όμως, θέλησαν να διερευνήσουν, αν το βαθύτερο νόημα της γιορτής αυτής έχει αλλάξει μέσα στα χρόνια κι αν κρύβεται κάτι λίγο διαφορετικό πίσω από όλα τα στολίδια και τις φιγούρες των γιορτών.
     Έτσι για δύο μήνες οι μικροί μαθητές ρίχτηκαν στη δουλειά! Με οδηγό το κέφι και με στόχο την αισθητική απόλαυση και τη δημιουργία ενεπλάκησαν σε πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες. Ανάμεσα σε άλλα άκουσαν χριστουγεννιάτικα παραμύθια και, προσπαθώντας να εντοπίσουν το βαθύτερο νόημά τους, αναπαρήγαν τις ιστορίες που άκουσαν με το δικό τους τρόπο. Επιπλέον, έμαθαν να τραγουδούν κάλαντα από όλη την Ελλάδα και ανέλυσαν τους στίχους και τις μελωδίες, ώστε να κατανοήσουν τόσο την αισθητική όσο και τη διδακτική τους αξία. Σημαντικό είναι ότι οι στίχοι συχνά τους οδήγησαν να κάνουν έρευνα για πρόσωπα κι έθιμα των γιορτών, να ανακαλύψουν τον συμβολισμό τους και να παρουσιάσουν τις πληροφορίες που συνέλλεξαν στην τάξη. Τέλος, οργάνωσαν και διεκπεραίωσαν όλα τα στάδια μιας παράστασης κουκλουθέατρου, την οποία και κινηματογράφησαν. 
    Για να δείτε τη δουλειά των παιδιών ελάτε στο site του σχολείου μας!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μια χελώνα στο σπίτι μου!

ΕΝΑΡΞΗ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2023-2024

«αρχή…ΖΩ!» «Παροχή σχολικών ειδών στους μαθητές - μέλη οικογενειών με οικογενειακό εισόδημα κάτω από το όριο φτώχειας, που έχουν εγγραφεί στην Α’ τάξη των Δημοτικών Σχολείων