Παρασκευή, 11 Απριλίου 2014

Επίσκεψη στο Μουσείο Γουλανδρή και το κτήμα Σπαρόζα

     

Την Πέμπτη 10 Απριλίου οι μαθητές του σχολείου μας, στα πλαίσια του προγράμματος «Ελληνικά αγριολούλουδα και βότανα» που εκπονεί η Δ΄τάξη, πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Γουλανδρή, όπου πραγματοποίησαν δράση με θέμα τα φυτά.
Επίσης τους δόθηκε η σπάνια ευκαιρία να επισκεφθούν , στο υπόγειο του Μουσείου, τα εργαστήρια συντήρησης, αποξήρανσης και επεξεργασίας των φυτών, από τον υπεύθυνο του τμήματος κο Μέρμηγκα.
Ακολούθως επισκέφθηκαν στα Σπάτα το Κτήμα Μεσογειακής κηπουρικής Σπαρόζα. Εκεί οι μαθητές βίωσαν μια ανεπανάληπτη εμπειρία. Μας υποδέχτηκε η ιδρύτρια και ιδιοκτήτρια του κτήματος κα Ιζαμπέλ Σάντερς συντροφιά με τα δύο φιλικά σκυλιά της. Μας ξενάγησε στο κήπο των 11 στρεμμάτων, που περιβάλει ένα μικρό σπιτάκι, μας γνώρισε ελληνικά βότανα και αγριολούλουδα, μαζέψαμε σπόρους, τους οποίους πήραμε μαζί μας. Μας ενέπνευσε την αγάπη της για τη φύση, την ομορφιά της μέσα στην ίδια της την απλότητα. Περπατήσαμε μέσα στα μονοπάτια του κήπου και σεβαστήκαμε κάθε φυτό, γιατί όπως μας εξήγησε η κα Σάντερς, κάθε ζωντανός οργανισμός έχει το λόγο και το δικαίωμα να ζει στη φύση.
   
Καταλάβαμε λοιπόν ότι οι κήποι μας πρέπει να φυτεύονται με ξηροθερμικά φυτά τα οποία είναι προσαρμοσμένα στις κλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας. Αντέχουν στην καλοκαιρινή ανομβρία και τη ζέστη του καλοκαιριού(έτσι εξοικονομούμε νερό που μας είναι πολύτιμο) αλλά και στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Επίσης αντιληφθήκαμε ότι ο κήπος μας δεν χρειάζεται φυτοφάρμακα και λιπάσματα αλλά με την κομποστοποίηση των φυτικών υπολειμμάτων καλύπτουμε τις ανάγκες των φυτών μας.
Είδαμε και τους εθελοντές που βοηθούν στις δουλειές του κήπου και θαυμάσαμε τα αποτελέσματα και τη χρησιμότητα του εθελοντισμού. Υποσχεθήκαμε ότι και εμείς όταν έχουμε τη δυνατότητα θα προσφέρουμε εθελοντικά τις δυνάμεις μας.
Φύγαμε με τις ψυχές μας ήρεμες και γεμάτες αφού δωρίσαμε στην κα Σάντερς ένα φάκελο με την παρουσίαση όλης της εργασίας μας καθώς και το βιβλιαράκι μας που περιέχει το «Φαρμακείο της Φύσης».

    Η συντονίστρια του προγράμματος
   
    Εκπ/κός Φ. Αγωγής Ματούλα Γιαννίτση-Γράππα