Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2012

Τρύγος στην τάξη

      Οι μαθητές της Ε Τάξης του σχολείου μας, στα πλαισια του προγράμματος «Από την άμπελο στο αμπέλι και από τον οίνο στο κρασί» βίωσαν σε μικρογραφία τον τρύγο μέσα στην τάξη.
     Φορέσαμε όλοι τις ποδιές και τα γάντια μας, πήραμε «ροδίτη», αφαιρέσαμε τα κοτσάνια(τα οποία είναι τοξικά για το μούστο)και κρατήσαμε τις ρώγες.
Σε ένα σουρωτήρι, που υποκατέστησε το παλιό πατητήρι ή τη σύγχρονη μηχανή πολτοποίησης του σταφυλιού, πολτοποιήσαμε με τα δάχτυλά μας τις ρώγες και το μούστο που παράχθηκε τον αποθηκεύσαμε στο δοχείο βρασμού, μαζί με τα στέμφυλλα ώστε το κρασί μας να γίνει κόκκινο. Καθημερινά θα παρακολουθούμε το «βρασμό» του μούστου και θα κάνουμε τις παρατηρήσεις μας.¨Όταν ολοκληρωθεί ο βρασμός θα κάνουμε την «απολάσπωση» δηλαδή την μετάγγιση στο βαρέλι ωρίμανσης.

        Καλά κρασιά!!!!!!!!


Σημείωση: Την ίδια μέρα προσκαλέσαμε και τους μαθητές όλων των τάξεων του σχολείου μας για να ους παρουσιάσουμε το μικρό μας οινοποιείο και να τους κάνουμε συνεργάτες μας.