Με λίγα λόγια

Στο ιστολόγιό μας θα βρείτε κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο που αφορούν τις δραστηριότητες του σχολείου μας, τη γειτονιά, την πόλη μας και ό,τι άλλο μας φανεί ενδιαφέρον. Καλή περιήγηση!

2 Aπριλίου, Ημέρα παιδικού Βιβλίου - Αφιέρωμα στην Άλκη Ζέη

Από τη μαθήτρια Δ. Κ. για το περιοδικό Ανέμη  

 Η Άλκη  Ζέη  γεννήθηκε  στην  Αθήνα 15 Δεκεμβρίου 1923, και απεβίωσε  στις  27 Φεβρουαρίου 2020.                          
    Ο πατέρας της, Ζήνων Ζέης, ήταν τραπεζικός υπάλληλος, μεγαλωμένος στη Κρήτη, αλλά με καταγωγή από την Άνδρο. Η μητέρα της Έλλη Σωτηρίου, ήταν από τη Σάμο και είχε περάσει τα παιδικά της χρόνια στη Σμύρνη.
    Η Άλκη Ζέη έζησε ως παιδί στη Σάμο, μαζί με την μεγαλύτερή της αδελφή. Επιστρέφοντας οικογενειακώς στην Αθήνα το 1937,  φοίτησε  αρχικά  στην Ιδιωτική Ιόνιο Σχολή, όπου  γνώρισε τη φίλη της και μετέπειτα συγγραφέα Ζωρζ Σαρή. Τα τρία τελευταία  χρόνια του γυμνασίου πήγε στην, επίσης, ιδιωτική σχολή Αηδονοπούλου και συμμετείχε στον όμιλο κουκλοθεάτρου τής σχολής της που διεύθυνε η καθηγήτρια τέχνης Ελένη Περάκη –Θεωχάρη. Τότε ξεκίνησε να γράφει έργα για κουκλοθέατρο και ένας από τους χαρακτήρες που δημιούργησε, ο Κλούβιος, έγινε μετέπειτα  ένας από τους κυριότερους ήρωες του κουκλοθεάτρου Αθηνών << Μπάρμπα Μυτούσης >> που ίδρυσε η Περάκη-Θεωχάρη .
                                5 βιβλία  της Άλκη Ζέη

Ο Μεγάλος περίπατος του Πέτρου
Αυτό το βιβλίο παρουσιάζει ένα αγόρι των εννιά  ετών  που ζει στον πόλεμο του 1940, και μεγαλώνει μέσα στην κατεχόμενη  από τους  Γερμανούς  Αθήνα.
  
 Ένα παιδί από το πουθενά !!!
 Το βιβλίο λέει για ένα παιδί τον  Ίκαρο  Λαμπρίδη  που ζει στο Παγκράτι και είναι 10 ετών. Κάθε Πέμπτη μαθαίνει  τις  ιστορίες   της  οικογένειάς  του από τις φίλες της Ελένης Ιοκάστης

Το καπλάνι της  βιτρίνας !!!
            Το παραμύθι μιλά για δύο  μικρά  κορίτσια, την Μυρτώ και την Μέλια  που μεγαλώνουν  στη Σάμο το 1936 .  Ο παππούς τους μεγαλώνει τις δύο μικρές αδελφές  με τις  ιστορίες της  μυθολογίας .

Ο ψεύτης παππούς !!!
          Το παραμύθι μιλά για τον παππού Μάριο, τον κατά τον εγγονό  του «ψεύτη παππού» . Είναι ένας  ογδοντάχρονος  συνταξιούχος  κύριος , πλέον δάσκαλος 4ων κοριτσιών και 3ων αγοριών που τον θαυμάζουν και τον νοιάζονται  πάρα  πολύ.

Η μοβ ομπρέλα !!!
       Το βιβλίο μιλάει για μεγάλους και παιδιά, δύο κόσμων  μακρινών  που όσα  χρόνια και αν  περάσουν  οι νόμοι και οι γλώσσες παραμένουν  ίδιες. Ο καθένας  κουβαλά τη δική του αλήθεια, για αυτό άλλωστε  πίσω από μια μοβ ομπρέλα μπορεί να κρύβονται πολλές .










Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μια χελώνα στο σπίτι μου!

ΕΝΑΡΞΗ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2023-2024

«αρχή…ΖΩ!» «Παροχή σχολικών ειδών στους μαθητές - μέλη οικογενειών με οικογενειακό εισόδημα κάτω από το όριο φτώχειας, που έχουν εγγραφεί στην Α’ τάξη των Δημοτικών Σχολείων