Με λίγα λόγια

Στο ιστολόγιό μας θα βρείτε κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο που αφορούν τις δραστηριότητες του σχολείου μας, τη γειτονιά, την πόλη μας και ό,τι άλλο μας φανεί ενδιαφέρον. Καλή περιήγηση!

Αποκριάτικα Έθιμα

Σκύρος: Το έθιμο του Γέρου και της Κορέλας

Το έθιμο του νησιού απαιτεί το δρώμενο του “Γέρου και της Κορέλας”.
Ο Γέρος φορά την τσοπάνικη κάπα (καπότο) μαύρου χρώματος, γυρισμένη ανάποδα για να φαίνονται οι μακριές τρίχες, κοντοβράκι και υφαντές κάλτσες. Η κουκούλα σκεπάζει το κεφάλι και στερεώνεται με τη μακριά υφαντή και κεντημένη ζώνη των βοσκών που πέφτει μπροστά στο στήθος. Στη ράχη σχηματίζει καμπούρα με μαξιλάρια. Το πρόσωπο το κρύβει μάσκα από προβιά μικρού γιδιού. Στη μέση φορά 50 κουδούνια που ζυγίζουν 50 κιλά. Στο χέρι κρατά ραβδί βοσκού. Όταν προχωράει κουνάει τα κουδούνια για να κάνει φασαρία.


Η Κορέλα συνοδεύει τον γέρο. Φοράει παραδοσιακή φορεσιά, γίδινη μάσκα και κρατάει ένα μαντίλι. Χορεύει γύρω από τον Γέρο.

Το τρίτο πρόσωπο είναι ο Φράγκος. Φοράει Ευρωπαϊκό παντελόνι, γίδινη μάσκα και έχει ένα μεγάλο κουδούνι στο πίσω μέρος της μέσης του. Αυτή η μεταμφίεση γελοιοποιούσε όσους δεν φορούσαν τα παραδοσιακά ρούχα.

Η ομάδα επισκέπτεται τα σπίτια, όπου τους κερνούν. Έπειτα ανεβαίνουν το μοναστήρι του Άη Γιώργη, χορεύοντας και τραγουδώντας. Εκεί ο Γέρος ξεκουράζεται και η Κορέλα τού τραγουδά παραδοσιακά τραγούδια.


Σκύρος: Η τράτα
Οι τράτες ήταν ένα έθιμο της Σκύρου, στο οποίο κάτοικοι ντυμένοι ως ναυτικοί και ψαράδες σατίριζαν τους βουλευτές, τους δημάρχους και την κοινωνία. Σαν αυτοσχέδια σκηνή χρησιμοποιούσαν μία τράτα στημένη στην πλατεία του χωριού. Οι άνθρωποι ήταν χαρούμενοι και οι μασκαράδες περιγελούσαν όσους δεν τηρούσαν το έθιμο. Όλοι συμμετείχαν σε ένα μεγάλο πανηγύρι. Στο πανηγύρι έπιναν, έτρωγαν χόρευαν και μαγείρευαν όλοι μαζί, για να δημιουργήσουν έναν μεγάλο μπουφέ, ώστε να κεράσουν ντόπιους και επισκέπτες.

Για το περιοδικό Ανέμη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μια χελώνα στο σπίτι μου!

ΕΝΑΡΞΗ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2023-2024

«αρχή…ΖΩ!» «Παροχή σχολικών ειδών στους μαθητές - μέλη οικογενειών με οικογενειακό εισόδημα κάτω από το όριο φτώχειας, που έχουν εγγραφεί στην Α’ τάξη των Δημοτικών Σχολείων