Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2017

Επίσκεψη στο Κριεζώτειο - Μια μέρα στο αρχείο

Μια μέρα στο αρχείο

          Η πρώτη επίσκεψη της χρονιάς ήταν στο Αρχείο του Κράτους. Το αρχείο είναι μια Υπηρεσία που μαζεύει χαρτιά με πληροφορίες για όσα συμβαίνουν στην πόλη. Αν βάζαμε τα χαρτιά αυτά δίπλα δίπλα θα έφταναν τα 3 χιλιόμετρα. Μέσα βρίσκουμε στοιχεία για τη ζωή στον Δήμο Χαλκιδέων.
          Τα αρχεία βρίσκονται σε ένα μεγάλο κτίριο που το λένε Κριεζώτειο, γιατί ήταν το σπίτι του Νίκου Κριεζώτη. Ο Κριεζώτης ήταν ένας στρατιώτης που πολέμησε τους Τούρκους. Στην αυλή του κτιρίου υπάρχουν τούρκικα λουτρά (χαμάμ) και μαρμάρινη βρύση (κρήνη).
           Στο αρχείο μάθαμε πολλά πράγματα. Είδαμε πολλές σφραγίδες που τις χρησιμοποιούσαν για να κλείνουν τα γράμματα. Σφραγίσαμε κι εμείς χαρτί με βουλοκέρι. Η υπεύθυνη μας έδειξε τη διαθήκη του Κριεζώτη. Στο τέλος μιλήσαμε για το συσσίτιο της Κατοχής.
             Γίναμε ερευνητές και ψάξαμε στα αρχεία. Είδαμε φωτογραφίες με εθελόντριες νοσοκόμες που μαγείρευαν και έδιναν φαγητό στα παιδιά, ανακαλύψαμε ότι ο κόσμος πέθαινε από την πείνα και μέσα από παιχνίδια αποκαλύψαμε φωτογραφίες και τα φαγητά της εποχής.
              Βρήκαμε ότι τα φαγητά ήταν θρεπτικά, αλλά δεν είχαν ποικιλία. Έτρωγαν πλιγούρι, ρύζι, σούπα, μακαρόνια και όσπρια. Δεν είχαν ψάρια, επειδή η θάλασσα είχε βόμβες, και κρεατικά.
            Όταν φύγαμε, μας έδωσαν την ταυτότητα του ερευνητή. Η επίσκεψη μας άρεσε γιατί μάθαμε πολλά πράγματα.

Από τους μαθητές της Β΄ τάξης

         
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του άξονα διατροφής του εκπαιδευτικού προγράμματος "Ρεύματα Εθελοντισμού 2- Νοιάζομαι και Δρω"

Δεν υπάρχουν σχόλια: