Τετάρτη, 12 Απριλίου 2017

Πλάσαμε λαζαράκια


Λίγες μέρες πριν κλείσει το σχολείο για τις πασχαλινές διακοπές αποφασίσαμε να πλάσουμε λαζαράκια. Βρήκαμε πληροφορίες για το έθιμο, συνταγές και τα υλικά που χρειάζονται.
Μαζί με κάποιες μητέρες που ήθελαν να βοηθήσουν συγκεντρώσαμε όλα τα υλικά για να πλάσουμε τα λαζαράκια. Τα παιδιά είχαν φέρει από το σπίτι λεκάνη και ποδιές.
Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν νηστίσιμα με μεγάλη διατροφική αξία. Όλοι οι μαθητές ανακάτεψαν τα υλικά, έπλασαν το ζυμάρι και έφτιαξαν με μεγάλη επιτυχία πάρα πολλά λαζαράκια! Για την ακρίβεια 210.
Για το ψήσιμο ζητήσαμε τη βοήθεια του φούρνου της γειτονιάς μας ο οποίος ανταποκρίθηκε άμεσα δίνοντας 5 τεράστια ταψιά και ένα καλάθι. Το αποτέλεσμα ήταν νοστιμότατο!
Την επόμενη ημέρα τα μοιράσαμε στο σχολείο τραγουδώντας τα κάλαντα του Λαζάρου. Όλοι οι μαθητές του σχολείου μας πήραν από ένα. Τα υπόλοιπα  τα πήγαμε μαζί με μια χειροποίητη κάρτα απ΄ το σχολείο μας στην εκκλησία της ενορίας μας για το συσσίτιο και στο Γηροκομείο!
Κάποια κομμάτια τα λουστράραμε για να τα στείλουμε το Ευρωπαϊκό Μουσείου Άρτου στον Βαρνάβα μαζί με ένα χειροποίητο βιβλιαράκι σχετικό με το έθιμο και τη διατροφική αξία των μικρών αυτών ψωμιών.
Ήταν πολύ δημιουργική και ευχάριστη δραστηριότητα!