Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2015

Ένας ξεχωριστός Δράκος!

    Μεγάλη σαύρα που κατοικεί στα νησιά γύρω από την Ινδονησία, ο Δράκος του Κομόντο είναι η μεγαλύτερη ζωντανή σαύρα του κόσμου, αφού μερικές φορές μπορεί να φτάσει τα 3 μέτρα σε μήκος. Μπορεί να φτάσει τα 90 κιλά. Είναι εξαιρετικοί κολυμβητές. Κολυμπούν από το ένα νησί στο άλλο και μπορούν ακόμα και να βουτήξουν σε βάθος έως 4,5μ..
    Βλέπουν σε απόσταση έως 300μ, ειδικά ό,τι κινείται. Η κίτρινη διχαλωτή τους γλώσσα χρησιμεύει για να ανιχνεύσουν, να γευτούν και να μυρίσουν το θήραμά τους, χρησιμοποιώντας το αισθητήριο σύστημα των ερπετών, όργανο Γιάκομπσον. Μπορούν να εντοπίσουν ένα θήραμα από απόσταση 10 χλμ.
    Στο στόμα του δράκου υπάρχουν περίπου 60 μικρά και αιχμηρά δόντια, σχεδιασμένα για να τεμαχίζουν και να σκίζουν σάρκα.. Τα 60 δόντια μήκους έως 2,5εκ είναι κρυμμένα μέσα στα ούλα και εμφανίζονται μόνο όταν δαγκώνει. Αυτή η σαρκοβόρα σαύρα μπορεί να καταναλώσει ένα γεύμα έως και το 80 τοις εκατό το βάρος του σώματός του. Οι Κομόντο έχουν θανατηφόρο σάλιο που περιέχει περισσότερα από 50 διαφορετικά είδη βακτηριδίων. Επτά από αυτά είναι θανατηφόρα.
    Ο Δράκος του Κομόντο δεν μπορεί να τρέξει γρήγορα, έτσι αυτό που κάνει είναι να φτύνει το δηλητηριώδες σάλιο του κατά μήκος 10 μέτρων προς την πιθανή λεία, συνήθως όταν αυτή είναι παγιδευμένη μέσα σε ένα λαγούμι. Όταν το ζώο βγαίνει έξω, θα περπατήσει πάνω από το σάλιο, που σιγά-σιγά θα το αποσυνθέσει, ώσπου να υποκύψει σε εκτεταμένες μολύνσεις. Ο δράκος απλά περιμένει το θάνατο της λείας του αντί να σπαταλά ενέργεια κυνηγώντας την.

                                                                                                     Ειρ. Τσ. - Μαρ. Μπιλ.
                                                                                                      Στ' τάξη 2014 - 2015


ΠΗΓΕΣ:
http://www.atticapark.com/zoo-details/4NMF/Komodo-Dragon http://ix.cs.uoregon.edu/~kent/Stevens_and_Ernst/reference%20clips/lizard/images/Komodo%20dragon/